Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbori

Kampanja u Italiji: Birajte Pokret Bunga Bunga

'Italian Prime Minister Mario Monti speaks during a joint press conference with Prime Minister David Cameron following their meeting at 10 Downing Street in London. Photo: Press Association/Pixsell'
Press Association/PIXSELL
16.01.2013.
u 13:00

U izbornom uredu ministarstva unutarnjih poslova predočeno je 219 grbova stranaka

RIM – Pokret Bunga Bunga (Movimento Bunga Bunga) ili Prepolovimo plaće političarima (Dimezziamo lo stipendio ai politici) pa do naziva Ja ne glasujem (Io non voto) imena su na simbolima stranaka koje će se pojaviti na talijanskim parlamentarnim izborima 24. i 25. veljače. U izbornom uredu ministarstva unutarnjih poslova predočeno je 219 grbova stranaka i pokreta koji žele biti na biračkim listićima. Prihvaćeno je 169 simbola, a još 34 mogu izmijeniti svoj izgled i ostati među prijavljenima, dok ih je 16 definitivno odbačeno zbog pomanjkanja dokumentacije.

Na grbu Pokreta Bunga Bunga nacrtana su i dva lika od kojih jedan drugoga nogom udara u stražnjicu. Bilo je i onih koji su svojim izgledom i imenom htjeli zavarati birače, odnosno da se njih izabere umjesto prave stranke. Predstavljen je, na primjer, grb koji je prava preslika grba koji prati kandidaturu dosadašnjeg nestranačkog premijera Marija Montija. Bilo je predstavljeno tri demokršćanske stranke s istim grbom itd. U ministarstvu unutarnjih poslova su odbacili grbove i nazive kojima bi se uvela zabunu među biračima, ali su prihvaćeni i Pokret Bunga Bunga, i Prepolovimo plaće političarima, i Stranka gusara (Partito Pirata) itd.

Najviše simbola ima s nazivom Liga (Lega), kao što je Sjeverna liga, ali sada ima i Liga juga, pa padanije itd. (Lega Lombardo Veneta, Lega Federale del Sud, Lega Padana, Lega per l'Italia, Lega Italia, Lega del Sud). Na biralištima će se dobiti prave plahte, a ne listići, s nazivima i simbolima stranaka među kojima će se trebati izabrati jedna. Jedna od zabava Talijana je i izmišljanje simbola stranaka i pokreta za izbore.

>>Monti: Podjela na ljevicu i desnicu više ne postoji

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije